Tijgermuggen aangetroffen in Weert

Op een industrieterrein in Weert en Montfoort zijn tijdens een controle Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Dit gebeurde bij een bedrijf dat gebruikte banden importeert. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start met de bestrijding van de exotische muggen. Twee weken geleden in Oss was het ook al raak.

De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de muggen in Nederland blijven. Bij de onderzochte beestjes in Nederland zijn geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen. In het buitenland is het wel bekend dat exotische muggen ziekten zoals knokkelkoorts kunnen overbrengen. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

Er zijn al drie verschillende soorten exotische muggensoorten aangetroffen bij bedrijven die gebruikte banden importeren: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. De NVWA bestrijdt de muggen met middelen die zowel larven als volwassen muggen doden. Directbetrokkenen en omwonenden van het bedrijf in Weert en Montfoort ontvangen van de gemeente een brief over de bestrijding.