Teeven wil niet reageren op zaak-Wime

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil niet ingaan op de kwestie rond Wime Dumingos. Het dossier ligt op zijn bureau en hij gaat ernaar kijken, zei hij donderdag tegen onze verslaggever Floor van der Vlist (@FloortjeHVNL).

De 22-jarige Wime woont al sinds zijn 10e in Nederland. Van de overheid moet hij nu terug naar zijn land van herkomst, Angola. Dat terwijl hij langer hier gewoond heeft dan daar en in Angola geen familie meer heeft. Begin september werd hij opgepakt en als een gevangene moet hij nu zijn uitzetting afwachten in een detentiecentrum in Rotterdam.

“Regels zijn regels”, zei Teeven tegen onze verslaggever. “Maar gezond verstand is het belangrijkst.” Hij wilde echter niet zeggen wat hij van deze kwestie vindt.

Wime is volledig geïntegreerd. Hij spreekt vloeiend Nederlands, heeft een opleiding afgerond en een leven opgebouwd in Limburg. Daarnaast heeft hij een relatie met een Nederlands meisje en moet hij er niet aan denken haar te moeten missen.

De rechter besloot woensdag in de rechtbank dat er meer tijd nodig is om naar deze zaak te kijken. Ook staatssecretaris Teeven heeft toegezegd zich te buigen over het dossier van Wime. Mocht Teeven besluiten dat Wime hier mag blijven, dan zou dat zijn om humanitaire redenen. Voor het kinderpardon is hij namelijk te oud, volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Als de rechter op 2 oktober negatief beslist, dan wordt hij in het slechtste geval op 4 oktober op het vliegtuig gezet.