Strijd tussen Poesje en Loesje op de Wallen

Een groep prostituees en belangenorganisaties ergeren zich mateloos aan de Loesjeposters op de Wallen in Amsterdam. Ze hebben daarom een tegenactie ontketend. Vrijdagavond verspreidden ze hun eigen posters met teksten als ‘Sekswerkers genaaid door Loesje’ en ‘Oordelen is gemakkelijker dan begrijpen’.

De nieuwe posters zijn ondertekend met Poesje en hangen naast de pamfletten die de ambassadrices Froukje de Both en Bettina Holwerda van de organisatie Free a Girl maandag hebben opgeplakt.

De Loesjeposters op de Wallen zijn onderdeel van een campagne van Free a Girl, die met leuzen als ‘Was dat een knipoog of een noodkreet’ aandacht vraagt voor misstanden als mensenhandel en gedwongen prostitutie. Volgens Free a Girl zit naar schatting 60 tot 70 procent van de vrouwen niet vrijwillig achter de ramen.

Stigmatiserend

De tegenactie van Poesje is een initiatief van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC), dat een denktank van prostituees en vrouwenrechtenorganisaties mobiliseerde om zelf posters te gaan plakken. Stigmatiserend vindt initiatiefneemster Mariska Majoor de leuzen van Loesje. Majoor: “Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en mensen wijzen op het bestaan van misstanden kan ook geen kwaad. Ik word echter wel gillend gek van het eeuwige gezeur en gezeik over zielige meisjes en uitbuiting. De maatschappij continu dat beeld opdringen helpt echt niemand. Sterker nog: het maakt alles erger.”

De vrouwen van de Wallen bedachten zelf de teksten om een tegengeluid te laten horen. Er zijn zes varianten van de Poesjeposters in omloop, zoals ‘Kun je ook slachtoffer zijn van medelijden?’, ‘My body is my business’ en ‘Mag ik zelf beslissen wat ik doe?’.

©Free A Girl

©Free A Girl

©Free A Girl

©Free A Girl