Stelend ex-raadslid wil wachtgeld

Het stelende ex-raadslid van de gemeente Utrecht, Bert van der Roest, gaat aanspraak maken op zijn wachtgeld. Dit heeft zijn woordvoerder bevestigd.

Van der Roest moest begin oktober opstappen nadat bekend werd dat hij 40.000 euro van daklozenkrant Straatnieuws gestolen had. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman had Van der Roest gevraagd af te zien van het wachtgeld, maar daar trekt het ex-raadslid zich niets van aan.

Een opgestapt raadslid mag volgens de regels aanspraak maken op 70 procent van zijn bruto vergoeding. Voor Van der Roest betekent dat dat hij 1270 euro per maand kan krijgen. Spekman is van mening dat het ongepast is als hij hier aanspraak op maakt. Volgens de woordvoerder van Van der Roest gaat Spekman er helemaal niet over en is het gewoon een grondwettelijk recht om als ex-raadslid wachtgeld aan te vragen.

Terugbetalen

Volgens De Telegraaf zou Van der Roest het wachtgeld willen gebruiken om de 40.000 euro aan de daklozenkrant terug te betalen. Zijn woordvoerder ontkent dit.

Volgens het bestuur van de daklozenkrant heeft voormalig penningmeester Van der Roest minstens 40.000 euro uit de kas gestolen, onder andere om caf├ębezoek en een vakantie te bekostigen. Toen de diefstal werd ontdekt, is met het ex-raadslid afgesproken dat hij een jaar de tijd zou krijgen om het verdwenen bedrag aan te zuiveren. Van der Roest liet dinsdag weten dat het om ‘een beduidend lager bedrag’ ging. De acteur en politicus zou dit bedrag al terugbetaald hebben.

Bron: ANP/Redactie