Spanningen reden drama Schalkwijk

De 43-jarige man die vorig jaar oktober in Schalkwijk zijn gezin en zichzelf ombracht, heeft dit mogelijk gedaan omdat hij onder grote spanningen leefde. Dit is uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) gebleken, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Hij bracht in de nacht van 20 op 21 oktober zijn 46-jarige vrouw Rianne, zijn 11-jarige dochter Anouk en zijn 15-jarige stiefdochter Samantha om het leven. Hij heeft hen in hun slaap op het hoofd geslagen. Daarna heeft hij brand gesticht in de boerderij aan de Lekdijk. Hierdoor is hij zelf om het leven gekomen. De destijds 19-jarige stiefzoon van de man was ten tijde van het gezinsdrama niet thuis.

De spanningen waarmee de man kampte werden veroorzaakt door verschillende stoornissen waar hij aan leed. Daarnaast zorgde de aankoop van de boerderij voor veel spanning. Te meer omdat de plannen die hij met het pand had in zijn ogen mislukt waren. Deze spanningen hebben zijn gedragskeuzes en gedragingen ten tijde van het incident beïnvloed, blijkt uit het onderzoek van het NIFP. Over zijn overwegingen om zijn gezin en zichzelf te doden kan echter geen eenduidige uitspraak worden gedaan.