Sollicitant afgewezen om huidskleur

Jeffrey Koorndijk (23) uit Deventer kon zijn ogen niet geloven toen hij een reactie kreeg op zijn sollicitatiebrief. Hij had gereageerd op een stagevacature bij elektronicabedrijf Mike de Wilde in Arnhem en kreeg een mailtje terug met de tekst: “Heb nog even gekeken is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.” Dit mailtje is op Facebook en Twitter terechtgekomen en is inmiddels veelvuldig gedeeld.

“Ik moest drie keer kijken of ik het wel goed gelezen had”, laat Jeffrey weten aan onze redactie. Het mailtje was eigenlijk bedoeld voor de eigenaar van het bedrijf, Mike.

De 23-jarige heeft gebeld om te laten weten dat niet de baas, maar hij de mail had ontvangen. Daarop kreeg hij een excuusmail van de werknemer in kwestie, maar daar is Jeffrey ook niet bepaald over te spreken. In de mail staat: “Van mijn kant had ik even snel jouw cv doorgenomen en mijn mening op jouw cv aan de baas doorgestuurd. En die is per ongeluk bij jou beland.”

Excuses

De schrijver van de excuusmail vervolgt: “Ik snap jouw punt op het gebied wat er in het mailtje staat. Echter is dit absoluut niet racistisch of iets dergelijks bedoeld. Wij hebben hier zelf ook een donkere jongen als vertegenwoordiger aan het werk en die drijft met dat woord zelf altijd de spot en noemt zichzelf zo. En daarom had ik het op die manier verwoord naar (…). Maar als het op jou racistisch is overgekomen wil ik hierbij mijn excuses maken.”

Eigenaar Mike vindt het heel erg dat dit is voorgevallen. Hij biedt excuses aan voor de taal van zijn werknemer en gaat kijken hoe hij dit op gaat lossen, zo laat hij weten.