SC Cambuur na 13 jaar terug in eredivisie

SC Cambuur komt volgend seizoen na 13 jaar afwezigheid weer uit in de eredivisie. De Leeuwarders wonnen vrijdagavond hun laatste competitiewedstrijd in de Jupiler League met 0-2 bij Excelsior.

Omdat koploper FC Volendam uit bij Go Ahead Eagles verloor (3-1) bleek dat genoeg om de kampioensschaal in ontvangst te mogen nemen. Cambuur keert daardoor voor het eerst sinds de degradatie in 2000 weer terug op het hoogste niveau.

Het is pas de tweede keer in de clubgeschiedenis dat de geelblauwe formatie kampioen wordt in het betaalde voetbal. De vorige keer was in het seizoen 1991/1992, toen Cambuur onder meer aartsrivaal sc Heerenveen achter zich hield. Ook bij dat kampioenschap werd Cambuur geholpen door de concurrentie. Het inmiddels failliete RBC speelde bij het eveneens ter ziele gegane sc Veendam gelijk, waardoor het feest in Leeuwarden los kon barsten. Twee seizoenen later degradeerde de ploeg van toenmalig trainer Fritz Korbach weer naar de eerste divisie.

Via de nacompetitie promoveerden de Leeuwarders in 1998 ten koste van FC Groningen opnieuw naar de eredivisie. Ook dat verblijf was tweejarig en sindsdien speelt de volksclub in de Jupiler League. Het eerste seizoen daarin eindigde Cambuur nog als vierde, maar daarna ging het bergafwaarts. Mede door financiële malaise en bestuurlijke onrust leek de club af te stevenen op een marginale rol in het betaald voetbal. Met de komst van Stanley Menzo in 2008 werd echter de weg omhoog weer gevonden.

Sinds de aanstelling van de oud-international eindigde Cambuur steevast op een positie die recht gaf op deelname aan de play-offs voor promotie. In zijn eerste seizoen was Menzo meteen dichtbij een stunt door in de laatste ronde van die play-offs bijna Roda JC te verslaan. Pas na een strafschoppenserie werd er verloren van de Limburgers.

Dit seizoen leek Cambuur lange tijd geen rol te spelen in de titelstrijd, maar dankzij de faillissementen van AGOVV en sc Veendam kwamen de Leeuwarders ineens in die positie. Martijn Barto, de man-in-vorm bij Cambuur van de laatste weken, vond dat daar echter niet naar moet worden gekeken. “We hebben een goede serie neergezet en op basis daarvan is het terecht dat we meedoen om de titel”, aldus de spits.

Daarnaast werd trainer Alfons Arts begin maart op non-actief gesteld en speelde de ploeg een stuk stabieler onder leiding van interim-trainer Henk de Jong. Volgend seizoen zit Dwight Lodeweges als eindverantwoordelijke op de bank in Leeuwarden.

Bron: ANP