Roken voornaamste oorzaak fatale branden

De meeste fatale woningbranden die de afgelopen vijf jaar plaatsvonden zijn veroorzaakt doordat er in het huis gerookt werd. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

Er zijn tussen 2008 en 2012 148 fatale branden geweest, waarbij 160 mensen om het leven zijn gekomen. 33 procent van deze 148 branden is ontstaan door een brandende sigaret of sigaar. De twee andere meest voorkomende oorzaken zijn kortsluiting (23 procent) en koken (14 procent).

Dat roken nog altijd zo veel fatale woningbranden veroorzaakt is opmerkelijk, stelt het IFV. In november 2011 is de zelfdovende sigaret namelijk ingevoerd. Deze maatregel heeft het aantal door roken veroorzaakte fatale branden echter niet verminderd.

Slechts in 29 procent van de getroffen woningen was minimaal één brandmelder aanwezig. In 21 procent van de gevallen is de rookmelder daadwerkelijk afgegaan.

Het hebben van een rookmelder blijkt voor mensen die minder zelfredzaam zijn vaak niet voldoende. In 82 procent van de fatale woningbranden waarbij een werkende brandmelder aanwezig was, was het slachtoffer verminderd zelfredzaam.

Uit het onderzoek blijkt dat relatief veel 60plussers zijn omgekomen bij woningbranden. 47 procent van de slachtoffers was 60 jaar of ouder. Dat terwijl slechts 22 procent van de Nederlandse bevolking in de onderzochte periode uit 60plussers bestond.