Recordaantallen zee-eenden Texel

Afgelopen weken is een recordaantal zee-eenden geteld voor de Texelse kust. Volgens een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland zijn het er naar schatting 50.000 stuks. Dat terwijl er op 5 mei pas 12.000 waren gespot.

Het gaat zowel om zwarte als grote zee-eenden. De dieren zijn nog nooit eerder in Nederland zo laat in het voorjaar waargenomen in zulke grote aantallen.

De woordvoerder van Vogelbescherming Nederland vertelde dinsdag dat de eenden normaal in de lente vertrekken uit ons land. Hij vertelde ook dat de zee-eenden op doortocht zijn en dat je ze nauwelijks kunt zien vanaf de kust. “Ze zitten ongeveer 500 meter tot een kilometer bij de kust vandaan”, aldus de woordvoerder.

Het aantal zee-eenden voor de Nederlandse kust is sinds de jaren ’80 juist sterk afgenomen omdat het voedsel van de eenden door overbevissing steeds schaarser werd. De beesten hebben zich volgens de woordvoerder vermoedelijk weten aan te passen aan de situatie door in plaats van strandschelpen ‘wormen en andere schelpen te gaan eten’.

De eendenpopulatie wordt regelmatig geteld bij de Hoornderslag aan de Noordzeekust van Texel.