Recordaantal hooikoortsklachten gemeld

De website allergieradar.nl heeft afgelopen week een recordaantal meldingen ontvangen van mensen met hooikoortsklachten. Natuurbericht.nl laat donderdag weten dat er sinds de oprichting van de allergieradar vier jaar geleden nog niet eerder zoveel klachten zijn binnengekomen. De boosdoeners van de overlast zijn de grassen die volop pollen hebben afgegeven aan de lucht.

Bezoekers van de website kunnen aangeven hoeveel last zij hebben van hun allergieklachten, zoals niezen, rode ogen, jeuk en een loopneus. De gemiddelde klachtenscore van afgelopen week bedroeg het recordcijfer 7.6 op een schaal van een tot tien. De grassen zijn door het koude voorjaar veel later in bloei gekomen dan afgelopen dagen en de hoge temperaturen zorgen er nu voor dat ze massaal pollen verspreiden. Ook klachtopwekkende planten als de zuring en de weegbree staan volop in bloei.

Toch is er voor de hooikoorts-patiënten ook goed nieuws. De allergiesite meldt dat de grootste piek aan graspollen dit jaar waarschijnlijk is afgelopen. Daarnaast wordt er meer regen voorspeld, wat ervoor zorgt dat de pollen uit de lucht verdwijnen en de klachten wat afnemen.

Door het koude voorjaar en het late bloeiproces was de maand mei het meest gunstig voor mensen met hooikoortsklachten. De gemiddelde klachtenscore daalde die maand zelfs tot onder de 4.