Rechters krijgen 'koningsstempels'

Uitspraken van de rechter worden al tientallen jaren niet meer uit naam van de koningin gedaan, maar afschriften van civiele uitspraken moeten nog wel steeds het stempel ‘In Naam der Koningin’ krijgen om volgens de wet te worden uitgevoerd. De gerechten in Nederland hebben vanwege de aanstaande troonswisseling daarom inmiddels allemaal een nieuw stempel in huis met de tekst ‘In naam des Konings’. Dat maakte de Raad voor de Rechtspraak vrijdag bekend.

Het nieuwe stempel wordt op termijn mogelijk al weer vervangen voor eentje met de tekst ‘In naam van de Koning’, dat meer eigentijds klinkt. “Maar daarvoor moet eerst een aantal wetten worden aangepast”, verduidelijkt de raad.

Ook vervangen rechtbanken komende periode in veel gevallen het staatsieportret van koningin Beatrix voor dat van Willem-Alexander.

Het is voor gerechten niet verplicht om een portret van het staatshoofd te hebben hangen in rechtszalen. “Maar in de meeste gerechtsgebouwen wordt wel onder toeziend oog van Beatrix recht gesproken”, legt de raad uit. Verschillende gerechten verwijderen de kunstwerken in de komende dagen. De rechtbank in Rotterdam doet dat bijvoorbeeld vrijdag, de rechtbank in Noord-Holland doet dat maandag.

Bron: ANP