Prins: Ik ben geen protocolfetisjist

Het maakt prins Willem-Alexander en prinses Máxima niet uit hoe ze straks, als ze koning en koningin zijn, door burgers worden aangesproken. “Ik ben geen protocolfetisjist”, zegt de kroonprins in een interview van de NOS en RTL Nieuws, dat woensdag op tv wordt uitgezonden.

“Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn.” Máxima: “Iedereen noemt me Máxima hoor. Uiteindelijk, koningin of prinses, het doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel.”

De houding van het paar wijkt af van die van koningin Beatrix. Zij wilde het liefst met ‘majesteit’ aangesproken worden. Haar moeder, koningin Juliana, liet zich vaak aanspreken met ‘mevrouw’. ‘Majesteit’ is de officiële aanspreektitel van de koning en de koningin. Voor Willem-Alexander wordt dat voluit ‘Zijne Majesteit de Koning’ en voor Máxima ‘Hare Majesteit de Koningin’. Na de troonswisseling zal koningin Beatrix als prinses Beatrix door het leven gaan. Zij hoort dan aangesproken te worden met ‘Koninklijke Hoogheid’.

Bron: ANP