Politie roept hulp kinderen in

Alle basisscholen in Nederland krijgen dit weekeinde een brief en lesmateriaal van de politie. Doel is kinderen te leren voorkomen dat zij vermist raken. Dat kondigt korpschef Gerard Bouma van de nationale politie zaterdag aan in het AD.

De politie gaat alle leerlingen op basisscholen, hun ouders en leraren inschakelen bij het politiealarm Amber Alert. Het is voor het eerst dat kinderen worden betrokken bij een opsporingsmiddel van de politie, aldus het AD. Aanleiding vormt de dag van het vermiste kind, zaterdag 25 mei, vertelt Jos Klaren van de nationale politie aan onze redactie van Hart van Nederland.

In het lesmateriaal wordt kinderen onder meer bijgebracht goede afspraken te maken met hun ouders. Ook worden ze gewaarschuwd voor de gevaren van ontvoering en krijgen ze tips hoe ze kunnen voorkomen dat ze zelf slachtoffer worden van een kidnapper. De kinderen worden aangemoedigd details te onthouden van verdachte personen, zoals hun kleding of postuur, als leeftijdsgenoten worden vermist.

Volgens Bouman kunnen met de campagne vermissingen en ontvoeringen worden voorkomen en kan het bereik van Amber Alert worden vergroot. De huidige vermissing van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist houdt al dagenlang het hele land bezig. Zoekacties van burgers en politieagenten leverden vooralsnog niets op.