Politicus Helmin Wiels doodgeschoten

Op Curaçao is zondag de politicus Helmin Wiels doodgeschoten. Dat hebben de autoriteiten op het eiland bevestigd. Twee mannen zouden op een strand in totaal vijf schoten op hem hebben afgevuurd.

De 54-jarige Wiels, strijder voor onafhankelijkheid van Curaçao, leidde de grootste partij op het eiland, Pueblo Soberano. Die partij steunt het huidige zakenkabinet. Het is nog niet bekend wie de daders zijn.

Bewoners van Curaçao reageerden zondag met afschuw op de moord. Na het misdrijf kwamen veel mensen af op de plek waar Wiels is doodgeschoten. Buurtbewoners, maar ook partijleden en minister van Justitie Nelson Navarro. Hij noemde de moord zondag “ongekend”. ,,Op Curaçao kennen we geen politieke moorden. We kunnen van mening verschillen, maar moord op een politicus is ongekend.”

Wiels was een controversieel politicus. Van 2010 tot 2012 werkte hij samen in de regering met de partij van Gerrit Schotte en vormde na de verkiezingen van oktober 2012 een nieuwe coalitie. Hij was populair onder een groot deel van de bevolking maar had ook uitgesproken politieke tegenstanders.

Wiels was maatschappelijk werker en had 9 jaar lang een dagelijks radioprogramma met actualiteiten. Hij nam zelden een blad voor de mond. Tijdens de verkiezingen van vorig jaar beledigde hij volgens politieke tegenstanders Nederland, vrouwen en de Rooms-Katholieke Kerk. In maart van dit jaar toonde de PVV zich verontwaardigd over een uitspraak die Wiels een jaar eerder zou hebben gedaan. Hij zou hardop hebben gezegd dat hij lijkzakken voorziet voor Nederlanders. Later sprak hij tegen dat hij dat zou hebben gezegd: “Ik ben niet gek.”

Afgelopen maart zat Wiels aan tafel bij Pauw en Witteman om te reageren op de dood de Venezolaanse president Hugo Chávez. Hij noemde de socialistische Chávez toen een voorbeeld “omdat hij liefde voor zijn volk had” en zijn volk waardigheid gaf door hard te werken. “Je moet als leider je volk waardigheid geven door ze te leren dat ze het heft in handen eigen handen kunnen nemen en voor hun eigen toekomst kunnen werken, dat wil ik mijn volk leren.”

Bron: ANP