Piet Paulusma waarschuwt voor zware storm

Het belooft een onstuimige, stormachtige 5 december te worden. Piet Paulusma waarschuwt voor zeer zware storm langs de gehele kust en zware windstoten in het binnenland. Die storm zal waarschijnlijk in de middag al beginnen. Het KNMI geeft code geel af.

Op Sinterklaasavond wordt een storm verwacht met windkracht 9 en ook zal het flink gaan regenen, verwachten meteorologen. Vooral langs de kust en in het noorden van het land zal het gaan stormen. Zware windstoten van 100-120 kilometer per uur worden verwacht, in het Waddengebied mogelijk tot 130 kilometer per uur. In de loop van de avond neemt de wind langzaam in kracht af. De noordwestenwind wordt aangewakkerd door een depressie die via het noordelijk deel van de Noordzee naar de Oostzee trekt.

De storm zal donderdagavond samen met springtij voor erg hoog water zorgen. De politie op Ameland en Terschelling waarschuwt voor hoog water. Automobilisten krijgen het advies om hun voertuigen niet bij de pier, maar op hoger gelegen plekken te parkeren.

Vrijdag wordt het kouder en maakt de storm plaats voor winterse buien die vanuit het noordwesten het land intrekken. Het is dan dicht tegen het vriespunt met lokaal kans op gladheid.