PGB controleurs op huisbezoek

Ongeveer 30.000 Nederlandse huishoudens kunnen de komende tijd een bezoekje verwachten van PGB controleurs. Zij gaan controleren of Nederlanders het persoonsgebonden budget wel echt aan zorg uitgeven. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid meldt vrijdag dat er nu nog te veel fraude en te weinig controle is.

Tot op heden werd slechts 5 procent van de mensen die een persoonsgebonden budget ontvangen gecontroleerd. Dit wordt verhoogd naar 20 procent van de huishoudens. Het achterhalen van fraude kan de staat miljoenen euro’s besparen.

Het persoonsgebonden budget geeft mensen die door ziekte, handicap of ouderdom zorg nodig hebben de mogelijkheid om de zorg zelf te regelen. De toezichthouders gaan onaangekondigd bezoekjes afleggen om te kijken of het geld daar ook echt voor wordt gebruikt. Mensen kunnen de bezoeken weigeren maar moeten dan wel naar kantoor voor een gesprek.

Mochten controleurs tijdens een huisbezoek het vermoeden krijgen dat er wordt gefraudeerd dan worden er speciale inspecteurs ingezet.