'Patiënt moet zelf betalen voor second opinion'

Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt, betalen patiënten voortaan mee als ze een second opinion willen. Een nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost veel geld. Twee op de drie artsen en andere zorgverleners willen dat mensen aan die tweede diagnose meebetalen, blijkt uit onderzoek.

“De second opinion is een maatregel waarvan dokters zeggen dat die zelden of nooit leidt tot een ander inzicht, zei OMS-voorzitter Frank de Grave dinsdagochtend op Radio 1. “We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn.”

Minister Schippers heeft in februari van dit jaar een oproep gedaan aan medische organisaties om met ideeën te komen over hoe en waarop te bezuinigen in de zorg. Second opinion zelf laten betalen is zo’n idee.  Tot september kan iedereen nog ideeën insturen en begin volgend jaar gaat zij een beslissing nemen over welke het meest geschikt zijn.

De redactie van Hart van Nederland is op zoek naar mensen die second opinion hebben laten toepassen en bij wie dit hun leven heeft gered. Ben of ken jij iemand die om die reden positief is over second opinion, laat het ons weten! Bel met de redactie op 020-8007777 of mail naar hart@sbs.nl.