Paardenvlees in gehaktballen Ikea

In de Zweedse gehaktballetjes van de Ikea, die menig bezoeker van de meubelgigant wel eens besteld heeft, blijkt ook paardenvlees te zitten. Dit terwijl het niet als ingrediënt op de verpakking staat. Tsjechische voedselinspecteurs hebben paardenvlees gevonden in de balletjes, meldt persbureau Reuters maandag. De ontdekking is doorgespeeld aan de EU-waakhond voor voedsel.

Of in alle Ikea-gehaktballen paardenvlees zit is niet duidelijk. Het is aangetroffen in balletjes die in Zweden geproduceerd zijn. Volgens een woordvoerder gaat het om diepvriesgehaktballetjes en zijn dit andere ballen dan die in de Ikea-restaurants verkocht worden. De partij waar het paardenvlees in is aangetroffen ligt ook in Nederland in de winkels. De ballen worden per direct uit de handel gehaald.

De meubelgigant gaat naar aanleiding van de vondst DNA-onderzoek doen op alle vleesproducten. De resultaten worden in de loop van de week verwacht.

De laatste weken zijn in Europa in meerdere voedingsproducten uit de handel gehaald omdat er paardenvlees in bleek te zitten, terwijl dit niet op de verpakking vermeld werd. Zo werd vrijdag de chili con carne magnetronmaaltijd van Iglo nog uit de schappen gehaald. Op de verpakking stond dat er enkel rundvlees in de maaltijd zat, terwijl er ook paardenvlees in verwerkt was.