Oud middel tegen huidkanker herontdekt

De zorg kan miljoenen euro’s besparen door in plaats van de moderne technologie een crème uit 1950 tegen huidkanker te gebruiken. Aimée Arits, dermatologe in opleiding, heeft met een onderzoek aangetoond dat dit oude smeersel net zo effectief is als huidige behandelingen. Samen met Maastricht UMC publiceerde ze de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Arits vergeleek de moderne fotodynamische therapie met twee crèmes die patiënten zelf thuis kunnen aanbrengen. De eerste crème is Aldara en zet het immuunsysteem aan het werk. De ander is Efudix, die kwam in 1950 op de markt en valt onder chemotherapie.

Beide smeersels zijn even effectief als fotodynamische therapie en een stuk goedkoper. Efudix is het goedkoopst. Enkele miljoenen euro’s kunnen bespaard worden als de moderne therapie vervangen wordt door een van de crèmes. Daarnaast hoeft de patiënt niet steeds naar het ziekenhuis te komen voor een behandeling.

Naar schatting komen er in Nederland jaarlijks zo’n 45.000 mensen met huidkanker bij, een ware epidemie volgens dermatologen. De meest voorkomende vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom. Dit betreft ruim 85 procent van de gevallen.