Organisaties Nederlandse marathons alert

De organisaties van de marathons in Twente, Amsterdam en Rotterdam gaan de veiligheidsplannen waar nodig aanpassen vanwege de bomaanslagen in Boston.

De organisatie van de marathon van Twente gaat overleggen met het gemeentebestuur van Enschede of veiligheidsmaatregelen moeten worden aangescherpt. De marathon staat zondag op het programma in de stad. Volgens de organisatie zijn er nog geen signalen dat deelnemers nu willen gaan afzeggen.

Simone Richardson, directeur van Le Champion, organisator van de marathon van Amsterdam en de Dam tot Dam Loop laat weten het nieuws uit Boston op de voet te volgen en de veiligheidsplannen waar nodig te wijzigen. Ook Mario Kadiks, directeur van de marathon van Rotterdam gaat naar de veiligheid kijken.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten vooralsnog het dreigingsniveau in Nederland niet aan te passen. Wel zegt een veiligheidsanalyst dat organisatoren van grote evenementen de draaiboeken uit de kast moeten halen en nog eens goed naar hun plannen kijken en eventueel aanpassen.

In Nederland is dinsdag geschokt gereageerd op de explosies in Boston. #Boston is trending topic op Twitter. Veel mensen delen foto’s en filmpjes op social media en reageren vol afschuw. Zo twittert @femkeeex043: Ik kijk dus filmpjes van die bommen in Boston, en heb gewoon tranen in mn ogen, niet normaal gestoorde mensen die dat doen #prayforboston. @zirkzeeschrijft laat weten: Bommen tijdens een marathon voor het goede doel. Kinderen erbij. Al je eigen besognes en andere onzin vallen hierbij in het niet. #Boston.

Veel anderen betuigen hun medeleven. Zo twittert @BramNuytinck: Kan het niet begrijpen. Sterkte voor alle slachtoffers.