Oproep: claim je televisie

Consumenten die te veel hebben betaald voor hun televisie- of computerbeeldscherm, door verboden prijsafspraken tussen elektronicaconcerns, moeten hun geld terugkrijgen. Dat vindt belangenorganisatie ConsumentenClaim.

De organisatie wil een massaclaim opstarten tegen de beeldbuisproducenten, omdat er jarenlang te veel geld is betaald voor televisies en computers. Op de website van de organisatie worden gedupeerden opgeroepen om zich aan te melden, zodat ConsumentenClaim namens hen de vordering kan indienen. Het gaat om aankopen tussen 1996 en 2006.

Een snelle rekensom op de website laat zien dat consumenten tientallen euro’s terug kunnen krijgen. ConsumentenClaim zegt dat de schade ongeveer 10% van het aankoopbedrag is. Voor een televisie van € 1.000,- euro zou er dan € 100,- te veel zijn betaald.

In december kwam aan het licht dat Philips, Samsung, Panasonic en vier andere bedrijven zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan verboden kartelvorming. Volgens de Europese Commissie (EC)hebben de bedrijven onderling afspraken gemaakt over de prijs van televisie- en computeronderdelen. Ook spraken ze af welk bedrijf in welk land de beeldbuizen zou verkopen en tot slot werd de productie van de beeldbuizen expres laag gehouden. De EC legde de bedrijven een boete op van 1,47 miljard euro.

Bron: ANP/Redactie