Staat nationaliseert SNS Reaal

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

Het Ministerie van Financiën benadrukt dat het spaargeld van spaarders bij SNS veilig is. De dienstverlening voor 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen wordt voortgezet en het spaargeld van spaarders is veilig, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Topman Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden terug. Zij “willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het nationalisatiescenario”, liet SNS vrijdag weten.

De bestuurders respecteren de keuze van het ministerie van Financiën wel, zo geven ze aan. Ze hebben volgens SNS de afgelopen jaren “zeer hard gewerkt” aan een private oplossing voor de redding van de bank. Latenstein was sinds 2009 bestuursvoorzitter, Lamp sinds 2009 financieel bestuurder en risicodirecteur. Zwartendijk was voorzitter van de raad van commissarissen sinds 2009. Latenstein, Lamp en Zwartendijk krijgen geen vertrekvergoeding.

Zonder ingrijpen door de staat zou SNS Reaal onherroepelijk failliet zijn gegaan, zei  Dijsselbloem vrijdag in de persconferentie.

Hij zei dat het besluit donderdagavond was genomen in overleg met premier Mark Rutte en De Nederlandsche Bank. Tot donderdagavond 18.00 uur was gekeken naar oplossing met een private partner, maar die legde volgens Dijsselbloem te veel risico’s bij de staat zonder dat hij daar voldoende zeggenschap voor terug kreeg.

Bron: ANP/Redactie