Onderzoek naar geweld politie bij Fortuna

De politie en de gemeente Sittard-Geleen gaan maandag een optreden van de mobiele eenheid (ME) tijdens de wedstrijd Fortuna-Sittard – MVV afgelopen vrijdagavond evalueren. Dat liet een woordvoerster van de politie zondag weten.

De evaluatie wordt gedaan op aandringen van onder anderen burgemeester Sjaar Cox van Sittard-Geleen na klachten van Fortuna dat de politie buitensporig geweld zou hebben gebruikt. Bij de actie van de ME werden volgens de politie vijf mensen opgepakt.

Volgens supporters van de club zijn twee meisjes van 12 jaar gewond geraakt door het optreden van politie te paard. Directeur Martin Masset van Fortuna sprak zaterdag van “excessief geweld tegen onder meer vrouwen en kinderen”. De ME greep in bij ongeregeldheden. Volgens supporters van Fortuna is de ME daarbij compleet door het lint gegaan. Politiepaarden zouden voor aanvang van de wedstrijd dwars door een groep Fortunafans heen zijn gelopen, en mensen die daar iets over zeiden, werden gearresteerd.

Na afloop van de wedstrijd werden de supporters naar eigen zeggen bij elkaar gedreven, en gingen politiepaarden in galop door de wachtende fans, aldus Fortunasupporters. De woordvoerster van de politie kon zondag geen vragen hierover beantwoorden. Zij verwees naar de evaluatie maandag.

Directeur Masset van Fortuna heeft fans die het optreden van de politie hebben meegemaakt, opgeroepen hun ervaring bij hem te melden. Hij heeft de burgemeester om opheldering gevraagd, die daarop een diepgravend onderzoek toezegde.

Bron: ANP