Omwonenden Dam niet verplicht weg

Bewoners en ondernemers rond de Dam in Amsterdam hoeven op 30 april niet per se hun huis uit. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekendgemaakt. Mensen die in de straten achter de Nieuwe Kerk wonen of werken worden wel verzocht vrijwillig weg te blijven.

Hoewel de gemeente hen tot niets verplicht, zullen de strenge beveiligingsmaatregelen wel zorgen voor ongemak. Hoewel de bewoners hun huis in en uit kunnen wordt dat wel aan banden gelegd. De omwonenden krijgen een ‘passende vergoeding’ ter compensatie voor het ongemak.

Rondom de inhuldiging worden in totaal bijna 10.000 agenten ingezet, 3000 uit Amsterdam en de rest uit andere delen van het land.

Van der Laan liet ook weten dat mensen die op 30 april met een bootje het IJ op willen er vroeg bij moeten zijn. Vanaf 08.00 uur is het water niet meer toegankelijk voor pleziervaart. Om 13.00 uur wordt het IJ afgesloten voor beroepsschepen.

Op het water begint om 19.30 uur de zogenoemde koningsvaart. Deze eindigt omstreeks 21.15 uur met het oplagen van 150.000 oranje ballonnen.