OM eist 30 jaar voor riool- en kofferbakmoord

Twee mannen die schuldig zouden zijn aan een dubbele moord in 2008, waarbij een lijk in de kofferbak van een auto werd gevonden en een in een rioolbuis, moeten van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden 30 jaar de gevangenis in. Voor Dwight W. is de straf die de aanklager in hoger beroep woensdag eiste dezelfde als waartoe de rechtbank in Lelystad hem eerder al veroordeelde.

De 52-jarige D.J., die justitie ziet als opdrachtgever van de moorden, kreeg eerder 18 jaar cel opgelegd. Het OM had ook tegen hem 30 jaar geëist. Hij zou schulden hebben bij één van de slachtoffers. De 40-jarige Dwight W. zou de moorden in opdracht van J. hebben uitgevoerd.

Het OM spreekt van een “koelbloedige liquidatie”. Het zou J. te heet onder de voeten zijn geworden toen één van de slachtoffers, de Amsterdammer Brian Stein, zijn zoon ontvoerde omdat hij nog geld van J. kreeg. Hij vroeg daarom aan het andere slachtoffer, René Karamatali uit Almere, om zijn schuldeiser te vermoorden. Toen die weigerde en hem vervolgens afperste besloot J. aan W. te vragen om beide te vermoorden, zo stelt het OM.

W., de beoogde uitvoerder van de moorden, ontkent alle betrokkenheid. Tijdens de behandeling van zijn zaak ging hij staan en schreeuwde hij naar de familie van de nabestaanden “ik heb het niet gedaan, ik kende die gasten niet.” De andere verdachte in deze zaak beriep zich gedurende de hele zaak op zijn zwijgrecht.

Bron: ANP