Nog 100 dagen tot Sotsji

De Olympische Winterspelen beginnen over exact honderd dagen. De beste wintersporters ter wereld nemen het dan in de Russische badplaats Sotsji tegen elkaar op in de strijd om de eeuwige roem.

De Spelen duren van 7 tot 23 februari 2014, waarbij er wordt gestreden in vijftien verschillende sportdisciplines. Vier Nederlanders zijn al zeker van een ticket voor Rusland: Bell Berghuis (snowboardcross), Dimi de Jong (halfpipe), Cheryl Maas (slopestyle) en Nicolien Sauerbreij (parallalslalom). Esmé Kamphuis en Edwin van Calker zijn bij het bobsleeën dicht bij het Olympische ticket.

Verder zal er ook een groep schaatsers (shorttrack en langebaan) naar Rusland gaan. Het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) gaf een paar jaar terug al aan dat ze in Sotsji bij de tien beste landen ter wereld willen horen. Een doelstelling die onlangs door technisch directeur en chef de mission Maurits Hendriks nog is onderstreept.

Schaatsen

De meeste ogen zullen gericht zijn op schaatsers Sven Kramer en Ireen Wüst. Ze hebben tenslotte beiden al een Olympische gouden plak en meer dan tien wereldtitels per persoon op zak. Toch ligt er stiekem nog een derde kaper op de loer voor Nederland: Jorien ter Mors.

De 23-jarige Enschedese is een alleskunner op ijs. Ze gaat bij zowel het langebaanschaatsen als het shorttracken meedoen op de Olympische Spelen. Het mooiste is; ze maakt bij beide disciplines kans op eremetaal.

Jorien ter Mors

In 2010 deed Jorien al mee aan de Spelen in Vancouver. Daar werd ze met de aflossingsploeg vierde. Daarna begon de medailleregen eigenlijk pas, met onder meer drie Europese titels en een zilveren medaille op de WK van 2011. Inmiddels is ze een naam waar rekening mee wordt gehouden bij het shorttracken.

Vorig seizoen besloot Jorien om haar seizoen op te vullen met wedstrijden op de langebaan. Ook hier wist ze gelijk een goede indruk achter te laten; ze pakte een bronzen medaille op de 3.000 meter bij de NK afstanden. Ze deed ook een wereldbekerwedstrijd mee. Hier pakte ze direct een zilveren en een bronzen plak.

De eerste overwinning

Eind december kon ze, een week na haar verjaardag, pas echt een groot feest vieren. Op de nationale kampioenschappen allround won ze drie van de vier afstanden en werd op het andere onderdeel tweede. Ze werd daarmee Nederlands kampioen en liet grote namen als Ireen Wüst en Diane Valkenburg achter zich.

Ze is het Olympisch seizoen ook goed begonnen. Op de Nederlandse kampioenschappen afstanden pakte ze zilver op de 3.000 meter, vlak achter Ireen Wüst. Op haar favoriete onderdeel, de 1.500 meter, wist Jorien zelfs de titel te pakken. Hier was ze de regerend Olympisch- en wereldkampioen wel de baas.

Sotsji

Haar ambities liggen hoger dan een nationale titel. Nog nooit heeft iemand meer dan vijf medailles gewonnen in een editie van de Winterspelen, toch hoopt Jorien over 116 dagen met zeven Olympische medailles om haar nek het Olympisch dorp uit te lopen.

Vanavond om 19.00 uur in Hart van Nederland kijken we een dagje mee met Jorien ter Mors. Ook blikken we met chef de mission Maurits Hendriks vooruit naar de Olympische Spelen.