Niet langs Duitse graven in Vorden

Na de dodenherdenking in Vorden wordt er niet langs Duitse graven gelopen. Dit heeft het 4 mei Comité Vorden donderdag bekendgemaakt. Mensen mogen er zelf voor kiezen dit wel te doen, maar het is geen onderdeel meer van het officiële programma. Dit is in overleg met de gemeente besloten, omdat antifascisten en oud-verzetsstrijders hadden aangekondigd te protesteren tijdens de herdenking.

Volgens het 4 mei Comité Vorden komt de waardigheid van de herdenking in het geding door dit protest. De actiegroep die het protest organiseert, Comité Vorden Fout, rekent op zo’n 50 demonstranten en heeft laten weten dat zij zich waardig zullen gedragen. De gemeente en het 4 mei Comité Vorden vrezen echter dat er meer mensen op de demonstratie af zullen komen en dat de situatie daardoor kan escaleren.

“Voor het 4 mei Comité Vorden en de gemeente staat te allen tijde voorop dat de herdenking waardig en respectvol moet verlopen. De geplande protestactie en de onzekerheid van het verloop hiervan als gevolg van de publicaties van AFVN/Comité Vorden Fout? en FP media staan dat in de weg. Dat betreuren het 4 mei Comité Vorden en de gemeente ten zeerste”, staat op de site van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt.

Het Comité Vorden Fout verspreidt volgens de gemeente een onjuiste weergave van het programma van de herdenking in Vorden. De bedoeling was dat aanwezigen na afloop van de herdenking de mogelijkheid zouden hebben om als ‘gebaar van verzoening’ via graven van Duitse soldaten de begraafplaats te verlaten. Daarnaast benadrukt de gemeente dat de dodenherdenking in Vorden ten onrechte als uniek wordt neergezet, terwijl op meerdere plaatsen in Nederland tijdens dodenherdenkingen ook bij Duitse gevallenen wordt stil gestaan.

De looproute langs de Duitse graven stuitte in 2012 ook al op veel protest. Er werd zelfs een kort geding aangespannen door tegenstanders. De rechter bepaalde toen dat de herdenking door mocht gaan, maar dat de burgemeester de Duitse graven moest mijden.