Nederlands stel Jemen vrijgelaten

De Nederlandse journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen zijn afgelopen weekend vrijgelaten. Dat heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag bevestigd. Het stel werd begin juni ontvoerd in Jemen door gewapende mannen.

Naar omstandigheden maken zij het goed, aldus Buitenlandse Zaken. Ze zijn opgevangen in de Nederlandse ambassade in Sana’a. Minister Timmermans heeft met hen gebeld en heeft ook met hun familie gesproken over de goede afloop. “Dit is geweldig nieuws. Allereerst natuurlijk voor Judith en Boudewijn zelf en daarnaast voor hun families en dierbaren”, aldus Timmermans.

De Nederlandse en Jemenitische regering hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin staat dat zij extreem blij zijn met het nieuws. “Het koppel is in goede fysieke conditie, extreem blij dat ze het er levend en ongedeerd vanaf hebben gebracht en wil niets liever dan zo snel mogelijk met hun familie herenigd worden.” Op 11 december komen Judith en Boudewijn in Nederland aan.

Filmpje

In juli dook een filmpje op waarin zij een emotionele oproep doen. “Familie, media, Nederlanders: doe iets! Wij moeten hier uit zien te komen”, zo zei Spiegel. Ze vertelde dat zij en haar man binnen 10 dagen doodgeschoten zouden worden als de Nederlandse regering niet aan de voorwaarden van de ontvoerders zou voldoen. Jemenitische media meldden destijds dat de ontvoerders 10 miljoen losgeld eisten.