Nederland zingt voor nieuw Koningspaar

Heb je net de volledige tekst meegezongen of kwam je niet verder dan de eerste drie woorden? De 10.000 mensen die het koningslied zojuist voor onze nieuwe Koning en Koningin lieten horen vanuit Ahoy in Rotterdam, kennen het Koningslied in ieder geval volledig uit hun hoofd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima luisterden via een straalverbinding naar het lied vanaf het EYE filmmuseum in Amsterdam voordat ze aan de Koningsvaart over het IJ begonnen.

Onder de mensen die deelnamen aan het meezingconcert ‘Samen voor oranje’ in Ahoy waren veertig verschillende koren uit heel Nederland en 33 verschillende Nederlandse artiesten. Alain Clark, Anita Meijer, Marco Borsato, Edsilia Rombley, Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace en Henk Poort lieten onder anderen hun zangkunsten horen. Het Metropole Orkest begeleidde de deelnemers en ook componist John Ewbank was aanwezig.

Dat Ewbank vanavond in Rotterdam aanwezig was is toch wel een beetje opvallend te noemen. Na de presentatie van het meer dan vijf minuten durende lied barstte er een storm van kritiek los. Ewbank trok zijn lied terug maar het nationaal Comité inhuldiging besloot uiteindelijk de opvoering van het lied toch door te laten gaan. De tekst van het koningslied werd samengesteld op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek. De hele productie van het nummer en alle activiteiten eromheen kostte de Nederlandse Publieke Omroep 150.000 euro.