Nederland is uit de recessie

Nederland is uit de recessie. De economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Vier opeenvolgende kwartalen was er sprake van krimp, dat was de derde recessie in vijf jaar tijd in ons land. Daar is nu een eind aan gekomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ondanks dat we uit de recessie zijn is de economie nog niet op hetzelfde punt als vorig jaar. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 is de economie met 0,6 procent gekrompen.

Het gaat goed met de Nederlandse export, die is in het derde kwartaal met 2,1 procent gegroeid. Vooral de uitvoer aardgas en rubber- en kunststofproducten nam in het derde kwartaal sterk toe.

Banen

Het gaat minder goed met het aantal banen in ons land. Ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar zijn er 46.000 banen verloren gegaan, de meeste in de bouwsector.

Nederlanders geven ook steeds minder uit. Huishoudens hebben in het derde kwartaal 2,3 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Er wordt vooral afgezien van het kopen van auto’s, kleding en meubels. De uitgaven van Nederlanders krimpen al 2,5 jaar.