Mysterie rondom aangespoeld doodskistje

Een houten ‘doodskistje’ dat eind vorig jaar aanspoelde op het strand in het Zeeuwse Westkapelle houdt de gemoederen in de gemeente al maanden bezig. Een zoektocht naar de nabestaanden van de vermoedelijk Britse vrouw is nog op niets uitgelopen.

Strandjutter Jan Kees Louwerse vond het kistje tijdens zijn dagelijkse strandwandeling met zijn hond en was stomverbaasd. “Meestal vind ik prachtige balken of wrakhout. Leuk voor in de tuin. Deze keer zag ik een voorwerp liggen van zo’n 30 bij 40 centimeter, vol met zeewier en een soort mos. Eigenlijk wilde ik doorlopen, tot ik ineens een uitstekende schroef zag zitten.”

Louwerse bedacht zich geen moment en wreef de algen van het kistje af. “Tot mijn schrik kwam er een koperen naamplaatje tevoorschijn. Victoria Duggin, Died 29th juni 2012, Aged 60 Years, stond er. Voor de lol klopte ik een paar keer op het kistje. ‘Knock, knock, who’s there?’, grapte ik nog. Toch was het best een beetje griezelig. Wat zou de herkomst van het kistje zijn en wie is de overleden vrouw?”

De Zeeuw overhandigde de kist aan de strandwacht. Deze speelde het vervolgens door aan de politie. Inmiddels ligt de grafkist opgeslagen in het gemeentehuis van Domburg. “Normaal gesproken worden gevonden voorwerpen na enkele maanden vernietigd als niemand ze heeft opgehaald”, laat Suzette Hoogerheide namens de gemeente weten. “Maar dat hebben we nog maar even uitgesteld. We proberen nog te achterhalen waar de herkomst ligt, maar onze zoektocht heeft nog niets opgeleverd…”

Vanavond om 22.30 uur in de late uitzending van Hart van Nederland meer over het mysterieuze kistje.