Monster van Leersum krijgt voorwaardelijke celstraf

De 77-jarige Rudolf R., die zichzelf het Monster van Leersum noemt, is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Daarnaast moet hij de geldboete van 4.500 euro betalen die hem eerder voorwaardelijk werd opgelegd. De rechtbank oordeelde dat de man schuldig is aan belaging van zijn buren.

De officier van justitie had zes maanden cel geëist tegen R. De man heeft al jaren ruzie met zijn buren en terroriseert hen zo erg, dat zij zelfs een aantal keer uit veiligheidsoverwegingen hun woning verlaten hebben. Dit vertelde de familie Griffioen eerder voor onze camera’s. Het gezin wil dolgraag verhuizen, maar R. weet potentiële kopers af te schrikken door hen te benaderen en zich voor te stellen als het Monster van Leersum.

Rudolf R. is al eerder veroordeeld voor het terroriseren van zijn buren, maar heeft hier duidelijk niet van geleerd. “De verdachte heeft met zijn gedrag op stelselmatige, indringende wijze gedurende langere tijd inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van zijn buurman en bij hem gevoelens van angst opgeroepen”, aldus de rechtbank. Er is rekening gehouden met het feit dat de buurman, Gert Griffioen, R. lange tijd met beveiligingscamera’s gefilmd heeft. Dit deed Griffioen om in beeld te brengen hoe zijn buurman zich naar hem en zijn gezin toe gedroeg, liet hij onze redactie eerder weten.

“De rechtbank vindt het belangrijk dat beide partijen, dus ook verdachte, nu eindelijk zoeken naar een definitieve oplossing. De feiten waar het nu om gaat, zijn ook niet ernstig genoeg voor een gevangenisstraf zoals door de officier van justitie is geëist”, aldus een woordvoerder. De familie Griffioen en R. zijn in gesprek met een mediator om tot een oplossing te komen.