Meer dan 6000 ton staal gaat de Waal op

Vijftien dikke staalkabels, twee bouwkranen van 150 meter hoog en twee met water gevulde pontons van elk 100 x 33 x 8,5 meter zijn nodig om zaterdag de grootste enkelvoudige boogbrug van Europa op zijn plaats te trekken.

In totaal wordt meer dan 6000 ton staal verplaatst. Het karwei op de Waal bij Nijmegen begint zaterdagmorgen om 7 uur. Het scheepvaartverkeer op de Waal wordt stilgelegd. Dat mag volgens Europese regels maar 10 uur duren. Daarna stelt Rijkswaterstaat nog ongeveer anderhalve dag eenrichtingsverkeer in op de drukbevaren rivier van Europa. Dat betekent dat binnenvaartschippers afwisselend in de richting van Duitsland en juist richting Rotterdam mogen varen. De Oversteek, zoals de nieuwe brug heet, is in totaal ruim 2 kilometer lang. De boog is 285 meter lang en 60 meter hoog.

De overspanning is na de Van Brienenoordbrug in Rotterdam de grootste van Nederland. Gemeente en Rijkswaterstaat verwachten duizenden toeschouwers voor het karwei. Die kunnen alleen terecht op de noordoever van de Waal, aan de Betuwse kant. Aan de Nijmeegse kant zijn veel verkeersmaatregelen genomen en zijn honderden meters Waaloever hermetisch afgesloten.

Bron: ANP