'Meer agenten naar Maastricht'

Maastricht krijgt de beschikking over meer agenten uit andere delen van het land. Ook wordt de komende tijd marechaussee ingezet. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zaterdag na overleg met zes burgemeesters van Limburgse gemeenten met coffeeshops.

Opstelten wilde niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. De extra agenten en marechaussee moeten onder meer optreden tegen illegale straatdealers. De minister bracht het bezoek aan Maastricht vanwege de drugsoverlast die de laatste maanden explosief is toegenomen in Zuid-Limburg. Eerder al vroeg de burgemeester van Maastricht en VVD-partijgenoot, Onno Hoes, al om extra agenten om de drugsoverlast te bestrijden.

Opstelten erkent de problematiek van Limburg en Maastricht, die te maken hebben met veel grensoverschrijdende criminaliteit. Dat zet het Limburgse politiekorps met 2800 voltijdsbanen erg onder druk. Het aantal misdrijven in Limburg is met 70 op 1000 inwoners ver boven het landelijk gemiddelde. Volgens burgemeester Hoes kan het weren van buitenlanders uit coffeeshops leiden tot een verbetering van de situatie in Limburg.

Opstelten zegde toe dat de controle aan de grenzen verbeterd wordt, dat er meer blauw op straat komt en de aanpak van drugsrunners wordt versterkt. “We zullen snel zien dat de overlast zal verminderen”, zei hij.

Bron: ANP/Redactie