Margaret Thatcher overleden

De Britse oud-premier Margaret Thatcher is overleden. Ze is 87 jaar geworden. Volgens de BBC is ze bezweken na een beroerte.

De conservatieve Thatcher was van 1979 tot 1990 premier van Groot-Brittannië. Ze was de eerste en tot op de dag van vandaag de enige vrouw die deze functie bekleedde. Thatcher stond ook wel bekend als The Iron Lady. In 2011 verscheen de gelijknamige film over de oud-premier.

Op Condoleance.nl is op verzoek van vele bezoekers een condoleanceregister geopend voor Thatcher.

Nederlandse politici hebben maandag gereageerd op de dood van de oud-premier. Zo laat premier Mark Rutte weten: “Margaret Thatcher was een van de grote politieke leiders van de late twintigste eeuw. Een icoon. En een voorbeeld voor heel veel vrouwen in de politiek voor wie zij de weg plaveide. Margaret Thatcher heeft op haar eigen unieke manier de Engelse samenleving omgeturnd in een tijd dat verandering nodig was.” Verder zegt hij: “die overtuiging, vastberadenheid en duidelijkheid zijn voor mij een voorbeeld tot op de dag van vandaag.”

PVV-leider Geert Wilders laat weten dat Thatcher een van zijn helden was. “Ze had daadkracht, visie en lef. Een geweldige leider en politica. Ik condoleer het Britse volk en haar nabestaanden met dit enorme verlies.”

Oud-premier Ruud Lubbers kijkt positief terug op samenwerking met Thatcher. “Ik herinner me haar als een zeer waardevol iemand, die ik goed kende. Ik beschouwde haar ook als een vriendin, ook al was ze veel ouder. We hebben al die jaren heel plezierig samengewerkt, ook al toen ik nog fractievoorzitter in de Tweede Kamer was en daarna natuurlijk als premier.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt de oud-premier een inspiratiebron voor velen: “Met het overlijden van Margareth Thatcher verliest Groot-Brittannië een groots politica. ‘The Iron Lady’ was een staatsvrouw die landsbelang altijd verkoos boven haar eigen populariteit. Ze was daarnaast een icoon op het politieke wereldtoneel en een inspiratiebron voor velen.”