Man in Velp doodgemarteld

Een 60-jarige man uit het Gelderse Velp is november 2011 met voorbedachten rade doodgemarteld in zijn eigen flat, omdat hij zijn vriendin uit zijn huis wilde zetten.

Het Openbaar Ministerie (OM) acht het bewijs daarvoor geleverd, zei het dinsdag voor de rechtbank in Arnhem. Het OM gelooft dat de 55-jarige vriendin haar ex-schoondochter (31) en haar nieuwe vriend (35) uit Lathum als knokploeg inschakelde.

De officier van justitie eiste tegen de 55-jarige vriendin, Brigitta van der Z., en de 35-jarige vriend, Richard S., 16 jaar cel en tegen de ex-schoondochter Anouchka P. 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De politie vond de dode in de nacht van 2 op 3 december na een tip in de kelderbox van zijn woning. Hij bleek een langzame dood te zijn gestorven als gevolg van uren durende marteling. Hij had tal van verwondingen: van stompen, slaan, steken, verwurgen en onderkoeling. In de woning hield de politie de vriendin, haar zoon, de ex-schoondochter en haar vriend aan.

Anouchka P. bekende later dat zij 30 november – stijf van de coke – de man met vuisten en een vaas sloeg en twee keer stak met een keukenmes. Daarna zouden ze gezamenlijk het lichaam in dekbed en tapijt hebben gerold en naar de kelderbox hebben gesleept. Vervolgens maakten ze het huis schoon.

Het OM gelooft dat langduriger geweld is gebruikt waar vriend Richard S. ook aan meedeed, terwijl Brigitta van der Z. een ondersteunende rol had. Maar zij bagatelliseren hun aandeel in de moord, denkt de officier.

Drie dagen voor zijn dood belde het slachtoffer 112 met de mededeling dat zijn vriendin niet weg wilde en een knokploeg ging regelen. De meldkamer zei dat hij haar er toch zelf uit moest zetten.

Anouchka P. is verminderd toerekeningsvatbaar door trauma’s en stoornissen. Ze moet gedwongen behandeld worden om herhaling te voorkomen, zeggen deskundigen.
Uitspraak 7 mei. Bron: ANP