Maandag steeds populairdere trouwdag

Steeds meer echtparen kiezen ervoor om op maandag te trouwen. Dit heeft deze dag de op een na populairste trouwdag in Nederland gemaakt. Vrijdag is op het moment nog het populairst, maar de laatste jaren kiezen steeds minder stellen voor deze dag. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In veel gemeentes kan men op maandag gratis trouwen. Mogelijk kiezen echtparen door de economische crisis steeds vaker voor deze dag. In 2008 begon de opmars van de maandag als trouwdag en deze trend heeft dus doorgezet.

De kosten voor een huwelijksvoltrekking verschillen per gemeente. Deze kosten kunnen oplopen tot zevenhonderd of soms zelfs meer dan duizend euro. Gratis trouwen is in 1897 in de wet opgenomen om ook mensen met minder geld de kans te bieden in het huwelijk te treden.

Het totaal aantal officiële verbintenissen is sinds de eeuwwisseling met 14% gedaald. Een derde van deze daling is te verklaren doordat er minder 20- tot 50-jarigen zijn in Nederland. De slechte economie is een mogelijke oorzaak voor de rest van de daling. In 2012 werden ruim 78.000 huwelijken en partnerschappen gesloten.