Logopedisten luiden de noodklok

Logopedisten in ons land luiden de noodklok nu blijkt dat grote verzekeraars hun tarieven in 2014 fors gaan verlagen. De verschillen tussen grote en kleine verzekeraars lopen daardoor op, waardoor tarieven van marktgiganten als Achmea en VGZ tot 23 procent lager liggen dan de vergoedingen van kleinere verzekeraars. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de tarieven voor 2014 van deze drie groepen zorgverleners.

Kleine verzekeraars bieden logopedisten een tarief van 38,03 euro per behandelsessie van 30 minuten. De vier grote verzekeraars – Achmea, VGZ, CZ en Menzis, samen goed voor 14,7 miljoen verzekerden – bieden de logopedisten nu tarieven tussen de 29,22 en 29,80 euro, meldt de Volkskrant. “Daar kunnen wij het niet meer van doen”, vertelt logopediste Annelies Hes uit Amsterdam. “Als grote verzekeringsmaatschappijen ons niet betalen wat wij moeten krijgen, dan lopen wij bijna 18 euro per uur mis. Dat kunnen wij gewoon niet meer bolwerken.” Op basis van de tarieven die kleine verzekeraars bieden, kunnen logopedisten die fulltime werken volgens KPMG na aftrek een bruto jaarsalaris van 51.000 euro verdienen. Met de tarieven die de grote verzekeraars bieden, daalt dit tot 38.000 euro bruto.

Hes verwacht dat patiënten massaal weg gaan blijven en zorg mislopen omdat veel logopediepraktijken contracten met de grote verzekeraars niet meer zullen tekenen. “Veel patiënten die bij grote verzekeringsmaatschappijen zitten hebben een naturapolis. Als zij naar een logopediepraktijk gaan die geen contract heeft met een grote verzekeraar, dan wordt maar de helft van het bedrag vergoed voor de patiënt. Dan zullen ze niet meer komen.”

Ze verwacht dat patiënten gaan klagen en hoopt dat zorgverzekeraars op de vingers getikt worden en opnieuw in onderhandeling gaan over fatsoenlijke bedragen.