Kuipers en Van Grunsven begeleiden koning op 30 april

Astronaut André Kuipers en dressuuramazone Anky van Grunsven zullen op 30 april koning Willem-Alexander begeleiden in de stoet van het Koninklijk Paleis naar De Nieuwe Kerk. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendgemaakt.

Kuipers is benoemd tot ‘koning van wapenen’ en Van Grunsven tot ‘heraut van wapenen’.

De herauten en koningen van wapenen vervullen een belangrijke ceremoniële rol bij de inhuldiging. Het zijn mensen die zich op hun vakgebied en in hun rol sterk hebben onderscheiden. Zo heeft Anky van Grunsven de meeste olympische medailles behaald in de Nederlandse geschiedenis.

Naast Kuipers en Van Grunsven is ook generaal buiten dienst Peter van Uhm zijn benoemd tot ‘koning van wapenen’. Oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Robbert Dijkgraaf en Renée Jones-Bos, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn benoemd tot heraut.

In de stoet loopt verder een groot aantal functionarissen mee, onder wie leden van de hofhouding, militairen en de commandanten van leger en politie. Herman Tjeenk Willink, minister van staat en voormalig vicepresident van de Raad van State, is gekozen als ‘drager Grondwet’.