Koninklijk paar straalt tijdens Koningsvaart

Aan het IJ in Amsterdam heeft dinsdagavond de Koningsvaart plaatsgevonden. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima stapten samen met hun dochters bij filmmuseum EYE op de 17 meter lange MS Havenbeheer.  Langs de kant stonden duizenden mensen om het koninklijk paar toe te zwaaien.

Tijdens de Koningsvaart voer het paar langs verschillende plekken waar ze een feestelijk programma kregen aangeboden. Zo zagen ze een sportspektakel waar de vaart onder escorte van bekende watersporters naar toe werd gevaren. Bij het Java-eiland stapte de Koning met zijn gezin, tegen alle verwachtingen in, aan wal om feest te vieren met Armin van Buuren en het Koninklijke Concertgebouw Orkest.

Ook was er dinsdagavond op het IJ een delegatie van ruim 130 schepen van het Varend Erfgoed op het IJ. Deze schepen zijn allemaal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Het zijn typisch Nederlandse schepen die gebruikt werden voor het werk of het plezier.

De vaartocht eindigde bij het Muziekgebouw aan het IJ en werd afgesloten met een saluut van de aanwezige vaartuigen, scheepshoorns en een demonstratie van verschillende blusboten. Ook kwamen er tien F-16s van de Koninklijke Luchtmacht overvliegen. Na de Koningsvaart dineerde de koninklijke familie in het Muziekgebouw.