Inwoners Pernis vroeg wakker door luilak

Inwoners van Pernis zijn vanochtend met veel lawaai wakker gemaakt. Al in de vroege uurtjes reden brommers zonder uitlaat en kinderen met blikjes achter hun fiets door de straten, aldus RTV Rijnmond.

Een aantal Pernissenaren besloot speciaal voor deze bijzondere dag de oude traditie ‘luilak’ nieuw leven in te blazen. ,, Het wakker maken op een feestdag moet vroeg beginnen”, vertelt Hart van Hengel aan de regiozender. ,,Ik zat om vier uur stokstijf in bed, door de brommers.”

In Groningen zitten mensen vooral voor de televisie. Op de Vismarkt stonden twee schermen waar alles groot op te zien was, maar mensen stonden er niet te kijken… Druk was het wel op de vrijmarkt aan de rand van de stad.

Ook Zeeland kleur oranje vandaag, dat is te lezen op de website van Omroep Zeeland. De inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen waren vanochtend al vroeg uit de veren voor het ‘dauwtrappen’ gevolgd door een koningsontbijt. In Dreischor doen 70 kinderen mee aan de kinderspelen georganiseerd door de basisschool. En in Goes werd om 9.00 uur de vlag gehesen in de Westerkerk, een uur later begon er een prinsessenfeest in de tent naast de kerk.

De inwoners van Utrecht ontwaken dinsdagochtend met twee koningsliederen, meldt RTV Utrecht. Vanaf de Domtoren speelt de Utrechtse stadsbeiaardier Malgosia Fiebig, op verzoek van het Nationale Comité Inhuldiging, het officiële koningslied.

Maar ook het lied ‘ Je bent een koning’ van de Utrechtse studentenvrienden Allard en Huib zal te horen zijn. Vanaf 09.45 uur klinken de melodieën door de Utrechtse binnenstad.

In Maassluis hebben honderden mensen dinsdagochtend een feestelijk openluchtontbijt bezocht. De plaatselijke Oranjevereniging organiseerde een typisch Brits ontbijt met toast, eieren en spek. ,,Je moet ergens mee beginnen en een Engels ontbijt is natuurlijk fantastisch”, vertelt Paula ’t Hart van de Oranjevereniging Maassluis aan RTV Rijnmond.

RTV Noord startte de ochtend op verzoek van Oranjevereniging Haren met het Wilhelmus. Twee jaar geleden vroeg de Oranjevereniging de plaat ook al aan als ‘spitsplaat’ omdat de landelijke radio het Wilhelmus als begin van Koninginnedag had afgeschaft. Het initiatief van de Oranjevereniging leidde tot veel positieve reacties, reden genoeg om het volkslied dit jaar weer aan te vragen op de Groningse regionale zender.