Kamer: paspoort jihadist afpakken

De meerderheid van de Tweede Kamerleden wil dat het kabinet gaat onderzoeken of jihadstrijders hun paspoort kan worden afgepakt. Als blijkt dat een Nederlander naar Syrië af wil reizen om daar te gaan vechten, moet worden ingegrepen zo vinden PvdA, CDA en VVD.

De aanleiding hiervoor is de toename van het aantal Nederlandse jongeren dat naar landen als Syrië afreist voor de jihad, de heilige oorlog. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zijn inmiddels zo´n honderd Nederlandse jongeren met een islamitische achtergrond vertrokken om zich elders in te zetten als jihadstrijder.

Het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland is vanwege deze jihadisten verhoogd naar het een na hoogste niveau. Hoewel hier geen concrete aanwijzingen voor zijn, is het voorstelbaar dat Nederlandse jihadstrijders die terugkeren uit Syrië een aanslag willen plegen in ons land.

Afgelopen week kwamen twee Nederlandse jihadisten in Syrië om het leven. Het zou gaan om de20-jarige Mourad M. uit Delft en de 20-jarige Sofian, die uit Delft of Rotterdam zou komen.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff vindt het afnemen van het paspoort niet voldoende. Hij heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd of het mogelijk is om jongeren die hebben meegevochten met een terroristische organisatie bij terugkeer het Nederlandse staatsburgerschap te ontnemen. Daarnaast wil hij dat er sancties komen te staan op het afreizen naar bepaalde gebieden en dat er wordt uitgezocht of de jongeren in Nederland via het oorlogsrecht kunnen worden vervolgd.