Huisarts mag geen vrouwen meer behandelen

Een Brabantse huisarts mag geen vrouwen meer behandelen nadat hij tot twee keer toe een seksuele relatie kreeg met een patiënte. Het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven heeft dat donderdag bepaald.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een tuchtcollege bepalingen oplegd over de aard van de patiënten. “Deze variant kende ik nog niet”, reageerde een woordvoerder namens alle tuchtcolleges in Nederland.

In 2006 kreeg de getrouwde huisarts voor het eerst een relatie met een patiënte. Later dat jaar kreeg hij een intieme relatie met een andere patiënte die ruim vier jaar zou duren. Toen die relatie werd ontdekt, meldde hij die aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zijn echtgenote en collega’s. De inspectie begon de tuchtzaak.

De man is op dit moment geen huisarts meer, maar wil dat wel weer worden.

Advocaat Ivo Sindram van de huisarts noemt de beslissing ook heel bijzonder. “Het tuchtcollege lijkt absolute veiligheid te willen garanderen, maar dat kan helemaal niet.” De uitspraak is hard aangekomen en de huisarts overweegt hoger beroep, aldus de raadsman.

Bron: ANP