Hoogleraar zoog artikelen uit zijn duim

De oud-hoogleraar Mart Bax van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft zich schuldig gemaakt aan meerdere vormen van wetenschappelijk wangedrag, fraude en zelfplagiaat. Dat concludeert de onderzoekscommissie onder leiding van historicus Michiel Baud in een maandag verschenen rapport.

De hoogleraar antropologie zoog ruim 60 artikelen uit zijn duim. Daarnaast goot hij al eerder door hem gepubliceerd werk in een nieuw jasje door het van een nieuwe titel te voorzien en wat gegevens te veranderen.

Met name bij een onderzoekproject over een klooster in Brabant is hij de fout in gegaan, evenals bij een onderzoek naar het bedevaartsoord Medjugorje in Bosnië.

Verder hebben diverse door hem gerapporteerde prestaties in werkelijkheid niet plaatsgevonden. Zo vermeldde hij op zijn cv dat hij cum laude was afgestudeerd en verkondigde hij dat hij lid was van een antropologisch genootschap en dat de BBC hem had geïnterviewd. Allemaal zaken die niet kloppen. Dat geldt ook zijn betrokkenheid bij het Srebrenica-onderzoek van het NIOD en advieswerk voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Bax werkte tot zijn pensioen in 2002 een groot deel van zijn werkzame leven bij de VU. Voor de commissie staat vast dat de professor zich in zijn onderzoek schuldig heeft gemaakt aan verschillende vormen van slordig en misleidend gedrag. Daarbij trok hij sterke, soms zelfs onwaarschijnlijke conclusies.

Bron: ANP