Het was een mooie zomer

Hoewel Nederlanders graag mogen klagen over het weer, was dat deze zomer vrijwel onmogelijk. De zomer van 2013 gaat namelijk de boeken in als warmer dan normaal zonnig en landelijk gemiddeld droog. Dit heeft het KNMI vrijdag bekendgemaakt.

De meteorologische herfst begint op 1 september en daarom kan het weerinstituut nu al de balans opmaken wat de zomermaanden juni, juli en augustus betreft.

In elk van deze maanden viel er minder regen dan normaal. Zoals ieder jaar waren er wel een aantal dagen waarop Nederland te maken kreeg met stortbuien. Deze zomer kende vier van die dagen en dat zijn er minder dan de zes waar ons land normaal gesproken mee te kampen krijgt.

Niet alleen was het droger dan normaal, het was ook warmer. De gemiddelde temperatuur lag op 17,5°C tegenover 17°C als langjarig gemiddelde. Het warmst werd het deze zomer in Arcen. Daar bereikte het kwik op 2 augustus de 36,9°C.

We hebben 24 landelijke zomerse dagen gehad. Dat zijn dagen waarop het landelijk gemiddelde uitkomt boven de 25°C. Zes dagen konden tropisch genoemd worden (landelijk gemiddeld 30°C of warmer).