Hart4all matcht redders en slachtoffers

Het redden van een mensenleven heeft vaak grote impact. Voor zowel het slachtoffer als de redder kan het daarom prettig zijn om elkaar nog eens terug te zien, maar dat is niet altijd mogelijk. Ziekenhuizen mogen geen info over patiƫnten of overledenen geven, dus hoe kom je er achter hoe het na een reddingsactie met iemand gaat? In Brabant hebben ze hier iets op gevonden: Hart4all.

Het gaat om een proef waarbij slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners met elkaar in contact kunnen worden gebracht met behulp van armbandjes. Deze worden na een incident uitgewisseld. Zo kan de heftige gebeurtenis later samen verwerkt worden. Op de armbandjes staat een specifiek nummer dat op de website van Hart4allkan worden ingevoerd om aan te geven of men elkaar wil ontmoeten achteraf.

Donderdag was de 82-jarige Ria Hazenbalg de eerste die in Tilburg haar redders persoonlijk kon bedanken. De vrouw wordt op 27 februari onwel op een NS-station in Tilburg. Student Sheridan bedenkt zich geen moment en start direct met reanimeren. Twee NS hulpverleners, Marja en John, komen aangesneld met een defibrillator en reanimeren door tot de ambulance er is.

Mevrouw Hazenbalg wordt uiteindelijk naar het ziekenhuis afgevoerd en alles loopt gelukkig goed af. Ze is haar redders enorm dankbaar en tot haar grote vreugde kon ze de drie donderdag ontmoeten.

Verslaggever Esther Monsma (@EstherHVNL) maakte donderdag een reportage over Hart4all. Deze is om 19.00 uur te zien in de vroege uitzending van Hart van Nederland.