Groep vleermuizen neemt intrek in Montfoortse slaapkamer

Aafke en Henk van Oostrum uit Montfoort schrokken zich een hoedje toen ze donderdagnacht vijftien vleermuizen in hun slaapkamer en op hun zolder ontdekten. Het echtpaar heeft de beesten, die waarschijnlijk na een verbouwing door een gat in de muur naar binnen zijn gekropen, een voor een gevangen en buiten vrijgelaten.

Aafke werd donderdagnacht wakker gemaakt door haar man omdat er een beest in de slaapkamer zat. In eerste instantie had ze nog niet door wat er aan de hand was en dacht ze dat het ‘gewoon om een mot ofzo’ ging. “Ik dacht nog: laat me nou slapen!”, vertelt Aafke. Tot haar man het licht aandeed en de vrouw de schrik van haar leven kreeg.

“Je weet niet wat je ziet! We hebben gelijk de ramen en de deuren opengezet en het licht steeds aan en uit gedaan, maar ze gingen maar niet weg”, aldus Aafke. Vleermuizen hebben een radar en zijn volgens de vrouw razendsnel. Henk is uiteindelijk met een handdoek gaan zwaaien om die radar te verstoren. Daardoor raakten de dieren de weg kwijt en gingen op de grond liggen, waarna ze opgepakt konden worden.

Toen alle vleermuizen de deur uit gewerkt waren bleek Henk gebeten te zijn door de beesten. In eerste instantie wist het echtpaar niet hoe gevaarlijk dat was, tot een vriend hen daar op attendeerde. “We hebben gelijk de dokter benaderd, die vertelde dat je zo weg bent als je rabiës hebt en er niets aan doet.” Henk  moest uiteindelijk vijf injecties hebben.

Hoe de vleermuizen precies in het huis zijn gekropen is nog onduidelijk. Waarschijnlijk is er een gat in de muur gekomen nadat tijdens een verbouwing isolatiemateriaal in een spouwmuur is verwijderd.