Groen haar door kraanwater Enschede

Verschillende inwoners van de Enschedese nieuwbouwwijk Velve-Lindenhof lopen rond met groen haar. Dit doen ze niet uit vrije wil. Het water dat tijdens het douchen uit de kraan komt geeft hun haar namelijk deze kleur.

Omdat Velve-Lindenhof een nieuwbouwwijk is zijn de koperen waterleidingen die er lopen vrij nieuw. Hierdoor is de concentratie koper in het drinkwater hoger dan bij oudere waterleidingen het geval is. Het koper in het water zorgt ervoor dat de haren van de bewoners een groenige kleur krijgen.

De inwoners van de wijk zijn woedend. “Het is heel erg”, vertelt Annemarie Wissink aan onze redactie. Zij is een van de wijkbewoners wiens haar groen is uitgeslagen. Zelf heeft ze hier iets aan kunnen doen door haar haar te verven. Het haar van haar 6-jarige dochtertje is echter ook groen en Annemarie ziet het niet zitten om de lokken van de kleuter te moeten verven. Het meisje moet het daarom tot Annemarie’s afschuw nog een tijdje met een groen kapsel doen.

Ook tiener Jennifer loopt al ruim een jaar rond met groen haar. Op straat wordt ze zelfs nageroepen. ‘Hulk’, is een veel gehoord scheldwoord. Jennifer vindt het verschrikkelijk.

Waterleidingbedrijf Vitens laat weten dat uit metingen is gebleken dat de hoeveelheid koper in het water inderdaad hoger is dan normaal. Het is echter niet schadelijk voor de gezondheid. Hoewel Vitens het betreurt dat de wijkbewoners met groen haar rond moeten lopen kan het bedrijf er niets aan doen. De binnenleidingen, die het probleem veroorzaken, zijn namelijk de verantwoordelijkheid van woningcorporatie De Woonplaats, aldus een woordvoerster.

Een woordvoerder van woningstichting De Woonplaats heeft onze redactie, na overleg met Vitens, laten weten dat er vrijdagmiddag nog een tweede meting wordt gedaan. “Een eerste meting werd in november 2012 gedaan door Vitens. Bij nieuwe koperen leidingen is het normaal dat er een hogere concentratie aan koper is, maar dat moet er na 3 maanden wel zijn uitgespoeld, dat is hier (na een jaar) nog niet het geval.”