Gevangenispersoneel Amsterdam protesteert

Zeker honderd personeelsleden van het huis van bewaring aan de Havenstraat en de Tafelbergweg in Amsterdam demonstreren dinsdag in de hoofdstad.

De medewerkers zijn boos wegens de geplande sluiting van de gevangenissen. De vestiging aan de Tafelbergweg staat op de lijst voor sluiting in 2016, voor de Havenstraat is dat mogelijk volgend jaar al het geval. De personeelsleden vrezen op straat te belanden en bovendien dat de veiligheid in het geding komt.

Dat geldt ook voor Lilian Romeijn, die al sinds 2002 in het gevangeniswezen werkt: “Ze zeggen dat er een werk-na-werkbeleid komt, maar daar heb ik weinig vertrouwen in. Daar is namelijk helemaal geen geld voor. Ook gedetineerden willen ze aan het werk zetten, maar als er voor ons al geen werk is? Bovendien vrees ik, met mijn collega’s, dat de veiligheid op het spel komt te staan. Immers, meer mensen aan de elektronische beveiliging leggen is geen oplossing. Teeven kan het mooi roepen, maar het is praktisch niet haalbaar.”

Volgens het personeel zal tijdens de staking van dinsdagmiddag de veiligheid in de gevangenis niet in het geding komen.

Op 25 april zal er een grote, landelijke, staking plaatsvinden in Den Haag. Op die datum zal er slechts een minimale bezetting in de penitentiaire inrichtingen zijn.

Het gevangeniswezen gaat op de schop omdat justitie een miljard moet bezuinigen. 26 gevangenissen moeten in de komende vijf jaar de deuren sluiten. Ook gaan twee tbs-klinieken en één jeugdgevangenis dicht.