Dieren

Geen wasbeer meer als huisdier

Mocht je de trotse huisdierenbezitter zijn van een wasbeer, of van een luipaarkat wellicht, dan moet je binnen een paar maanden afscheid nemen van deze beesten. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft het houden en verhandelen van deze dieren vanaf 2014 namelijk verboden, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Op deze manier moet dierenleed worden verminderd en bovendien zijn de beesten te gevaarlijk voor mensen en kunnen ze ziektes als SARS overbrengen. Zo is het vanaf 2014 verboden om witbuikegels, dingo’s, woestijnspringmuizen, elanden en vossen te houden.

De Raad voor Dieraangelegenheden komt voor een aantal dieren zoals de fret of de woestijndwerghamster met specifieke en strenge voorwaarden, waar houders en handelaren vanaf volgend jaar aan moeten voldoen om een vergunning te krijgen.

Voor mensen die een dier houden dat volgend jaar niet meer is toegestaan komt een overgangsregeling. Honden, katten, konijnen en landbouwdieren als koeien en varkens mogen nog wel door bedrijven of particulieren worden gehouden.

Bekijk hier een filmpje van een wasbeerhond die weggehaald wordt bij een particulier.

http://youtu.be/eHyVhMkA5Nw